maandag 27 mei 2013

Kikkererwtensoep met spinazie-venkelsalade


He he daar is het het zonnetje dan eindelijk! Lang op moeten wachten zeg :)
Dus hup met een kop thee in de tuin in het ochtendzonnetje terwijl mijn jongste zoon de plantjes (overvloedig) water aan het geven is.
Even van genieten want je weet maar nooit hoe lang het duurt...


Nog even een recept met jullie delen. Gisteren aan het eind van de middag had ik een 'oh ja, we moeten ook nog wat eten' moment....geen zin om uitgebreid te koken en ook niet heel veel in huis.
Dus soep met een salade gemaakt en nog brood erbij voor de liefhebbers. Binnen een half uurtje klaar en het bleek ook nog erg lekker te zijn!


Kikkererwtensoep

1 blik (bio) kikkererwten, goed afgespoeld
5 flinke rijpe (bio) tomaten, in stukken gehakt (of blik tomatenstukjes)
handje verse platte peterselie, fijnghakt
1 liter bouillon
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, klein gesneden
1 el komijn
1 thl kaneel
klein stukje gember (1 cm), geschild en geraspt
zout/peper
olijfolie

Verhit een lepel olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui 5 minuten. Voeg dan de knoflook, komijn, kaneel en gember toe en fruit een minuut mee op laag vuur.
Doe dan de tomaten en de kikkererwten erbij en roer alles goed door elkaar. Giet nu de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook.
Laat 7 minuten zachtjes koken.
Pureer met een staafmixer tot de voor jou gewenste substantie (deze is lekker als er nog een bite aan zit) en proef op peper en zout.



Spinazie-venkelsalade

2 handen spinazieblaadjes, gescheurd
1 flinke venkelknol
3 sinaasappelen
4 el olijfolie
peper/zout

Pers een sinaasappel uit en doe het sap in een slakom. Voeg de 4 el olijfolie toe en roer goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper en roer nogmaals.
Haal de stelen van de venkel af, bewaar het groen. Snij de venkelknol doormidden en snij vervolgens het harde hart eruit. Schaaf dan de venkel in zo dun mogelijke plakjes.
Doe deze in de slakom bij de dressing en schep goed om. Zet even opzij.

Schil de andere sinaasappelen, zowel de schil als het witte vel moet eraf (dit gaat het makkelijkste als je ze rondom schilt zoals bij een appel). Vervolgens kan je de partjes zo tussen de vliezen uit snijden. Snij deze weer in 2en en doe ze dan bij de venkel. Voeg de (gewassen) spinazie toe en schep weer goed om.
Strooi het groen van de venkelknol er overheen en serveer.
- de salade is vrij vochtig, maar als je het uit de kom schept laat je het gewoon even uitlekken.
Erg lekker en zomers! :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten