woensdag 6 februari 2013

Pompoen moet je gewoon doen: pompoenpasteitjes



Pompoen....veel mensen kennen het niet, weten niet wat ze met deze groenten moeten doen. Ik zelf heb deze groente ook pas recent leren waarderen en nu is het mijn favoriete wintergroente! Je kan er vanalles mee, soep van maken, blokjes bakken, door de pasta doen, dip van maken...legio mogelijkheden!



Vandaag serveer ik jullie overheerlijke pasteitjes gevuld met pompoen en linzen. Voor extra groenten doe ik daarbij een spinaziesalade. De pasteitjes zijn wel eventjes wat werk, maar het is het meer dan waard!
Pompoenpasteitje met spinaziesalade

- 1 middelgrote pompoen geschild en in blokjes gesneden
- Olijfolie
- 3 bosuitjes in ringetjes gesneden
- 2 teentjes knoflook geperst
- 2 cm verse gember, geschild en geraspt
- Pakje glutenvrij of spelt bladerdeeg
- Blik linzen, afgespoeld en uitgelekt
- 1 th kaneel
- Zout/peper
- 1 ei


Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verdeel de blokjes pompoen in een bakblik en giet royaal olijfolie erover. Maal zout en peper er overheen en hussel alles met je handen goed om. Zet 30 minuten in de oven om te roosteren.
Bak ondertussen de bosui in een scheutje olijfolie op middelhoog vuur 4 minuutjes. Voeg dan de knoflook, gember en het kaneelpoeder toe en bak nog 2 minuten terwijl je blijft roeren.
Doe de uitgelekte linzen in een schaal en voeg het bosuimengsel toe. Als de pompoen klaar is doe dan de blokjes bij het linzenmengsel, stamp met een pureestamper grof en laat het geheel afkoelen.
Leg het bladerdeeg op het aanrecht om te ontdooien. Zet de oven weer aan op 200 graden. Breek het ei in een klein glas en roer goed door elkaar met een vork, zet even apart.
Vul de bladerdeegvelletjes met een ruime eetlepel van het pompoen-linzenmengsel en vouw in een driehoek dicht, zorg dat de randen goed sluiten, druk aan met een vork voor leuk ribbel effect.
Leg de pasteitjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en kwast ze allemaal in met het losgeklopte ei. Schuif in de oven voor 25 minuten.
Maak ondertussen de:
Spinaziesalade: 
   
- 3 handen verse gewassen spinazie
- 4 rijpe tomaten in grove blokken gesneden
- 100 gram feta in kleine blokjes gesneden
- 2 bosuitjes in ringetjes
- 3 el goede olijfolie
- Peper/zout


Doe de spinazie in een mooie kom, meng de tomaten erdoor heen samen met de olijfolie en peper en zout. Hussel goed maar voorzichtig. Verdeel de feta en bosui er de salade en serveer.

2 opmerkingen:

  1. Hahahaha dat is een mop, als vegetariër heb ik pompoen elke week gegeten in Holland.
    Hier in Brasil is het normale kost. Van de week nog een potje gemaakt.
    Zelf was ik altijd de pompoen en snij het in kleine stukken. Uiteraard de zaden eruit halen. Sojaolie in de pan en met een grote ui en een theeëi, gevuld met kruiden, zoals, laurier, kruidnagelen, provincaalse. Dan een gewassen aardappel in kleine stukjes snijden, een tomaat, kort gesneden erbij doen. Verder verse kruiden, bieslook, peterselie kortgesneden toevoegen. Ook niet vergeten geperste knoflook, 4 teentjes,
    bij de massa doen en voor de liefhebber een stukje gesneden of geperste verse gember. Zelf gebruik ik ook 2 vegetarische maggi blokjes. Helaas is dit niet glutenvrij. Pompoen moet je dus met kruiden op smaak brengen en daar kan je naar behoefte in variëren. Dan de pan op een groote pit zetten en even smoren, een bodempje water erbijen het gas laag zeten. Na ongeveer 20 minuten pruttelen is het klaar om lekker te gaan smikkelen. Een salade maken naar keuze hoort er wel bij. Het is dus een vegetarisch recept, maar ook heerlijk voor de vleesliefhebbers een gebakken kipfileetje erbij.

    Dan nog een tip voor het ontvellen van knoflook.
    Snij het kontje eraf en plet de teentjes met een keukenmes. Dan pak je het staartje en trek je in een beweging de schil van het teentje.

    Veel succes en eet smakelijk.

    Wilbrasil

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Wilfried,
      Klinkt lekker dit recept en zeker niet moeilijk. Ga het binnenkort eens uitproberen, Bedankt!
      grtjs
      Jenny

      Verwijderen